Professioneel

Lavooij Fotografie is gecertificeerd om bedrijfsmatig te vliegen met een drone en om foto- en videobeelden te maken.

Tegenwoordig kun je op veel plekken een drone aanschaffen. Een groot deel van de mensen vliegt met een drone zonder zich in te lezen in wat er wel en niet mag want hoe gaaf is het om met je net aangeschafte drone een geweldig beeld te maken?

Zo is het met ons natuurlijk ook begonnen maar wij hebben ons wél op de hoogte gesteld van de wet- en regelgeving. Sterker nog, we hebben onze drones geregistreerd en diverse certificaten behaald. In eerste instantie het ROC-L. Vanaf 31 december 2020 gelden er echter nieuwe, Europese regels voor het professioneel vliegen met een drone en is het ROC-L omgezet in A1/A3- en A2-certificaten (zie onder de verschillen).

A1: Wij mogen met een lichte drone met CE-C0 (tot 250 gram) en C1 keurmerk (tot 900 gram) kortstondig boven mensen vliegen, zolang het niet om een menigte gaat. Er geldt wel de algemene regel dat je het overvliegen van niet betrokken mensen vermijdt. Dit mag met zelfgebouwde drones, of met kant-en-klare drones zonder CE-C# kenmerk tot maximaal 250 gram, en later met CE-C0 en C1-drones wanneer deze op de markt verschijnen.

A3: Wij mogen vliegen met een CE-C2 (tot 4 kilogram) of C3 keurmerk (tot 25 kilogram) met actieve identificatie op afstand en geo-awareness, vliegen met een C4-type (tot 25 kilogram), dit mag met zelfgebouwde drones, of met kant-en-klare drones zonder CE-C# kenmerk tot maximaal 25 kilogram, en later met CE-C2, C3 en C4-drones wanneer deze op de markt verschijnen;. Als er mensen binnen het vluchtgebied komen stoppen we de vlucht en we houden een minimumafstand tot voorbijgangers van 30 meter of meer met 1:1-regel (bijvoorbeeld: 40 meter hoog, met 40 meter afstand). Dit geldt ook voor andere eigendommen en dieren. Daarnaast vliegen we minstens op een afstand van 150 meter van woon-, handels-, industrie- of recreatiegebieden. We mogen wel vliegen boven personen die betrokken zijn bij de vluchtuitvoering, als zij op de hoogte zijn van de instructies en de veiligheidsvoorschriften van de vluchtuitvoerder.

A2: Wij mogen met drones tot 4 kilogram met CE-C2 keurmerk tot minimaal 30 meter afstand van mensen vliegen, niet erboven. Als de drone een lagesnelheidsmodus heeft (lager dan 3 m/s) dan mag u de afstand verlagen tot minimaal 5 meter.

Let's Fly...

Lavooij Fotografie / Lavooij Management BV © 2024. All rights reserved.